Ogórki z chilli- przepis 17


Sezon na przetwory właśnie rozpoczął, a my mamy okazję wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. W ten sposób możemy zamknąć choć trochę lata w słoikach i cieszyć się dłużej jego darami 😉

 

 

ogórki z chilli przepis

ogórki z chilli- przepis 

Bardzo pikantne i bardzo pyszne, znikają w mgnieniu oka 😉

potrzebujesz: 

  • 6 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki suszonej papryki chilli,( jeżeli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać 3 zblendowane papryczki habanero )
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 szklanki octu,
  • 0,5 kg cukru,
  • czosnek,
  • sól.

przygotowanie

  1. Ogórki kroimy w słupki, zasypujemy 8 łyżkami soli i odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie odcedzamy je z soku, które puściły.
  2. Odcedzone ogórki posypujemy chilli i rozgniecionym czosnkiem- wszystko dokładnie mieszamy ( nie zapomnij założyć rękawiczek! ). Zalewamy gorącym olejem oraz ostudzoną zalewą ( gotujemy ocet z cukrem).  Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 12 godzin.
  3. Po upływie czasu nakładamy ogórki do wyparzonych słoików i zalewamy powstałą zalewą.
  4. Słoiki porządnie zakręcamy i gotujemy przez 15 min.
  5. Po wyciągnięciu słoików z kąpieli wodnej, nie zapomnijmy o dokręceniu zakrętek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem.

 

SMACZNEGO 😉 

domowa spiżarnia- pdf do pobrania

domowa spiżarnia

 

Na koniec mam dla Was obiecany prezent DOMOWĄ SPIŻARNIĘ w pdf., którą możecie pobrać  ⇒ TUTAJ  .