Niedzielny, sypany jab艂ecznik 8


 

Idealny, szybki, wilgotny i prosty!

W sam raz do niedzielnej kawki, czy herbatki 馃槈

 

 

SK艁ADNIKI

  • 2 kg s艂odkich, soczystych jab艂ek,
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 szkl. m膮ki pszennej pe艂noziarnistej,
  • 3/4 szkl. br膮zowego cukru,
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
  • zamro偶one mas艂o,
  • opakowanie cynamonu,
  • cukier waniliowy.

WYKONANIE

  1. Jab艂ka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z ca艂ym opakowaniem cynamonu i cukrem waniliowym. Dzielimy na dwie cz臋艣ci.
  2. Sypkie sk艂adniki dok艂adnie mieszamy ze sob膮 i dzielimy na 3 r贸wne porcje.
  3. Tortownic臋 o 艣rednicy 27-29 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i smarujemy brzegi mas艂em.
  4. Na tortownicy rozprowadzamy r贸wno na przemian- suche sk艂adniki, jab艂ka, suche sk艂adniki, jab艂ka i na koniec suche sk艂adniki.
  5. Na wierzch ciasto posypujemy startym, zamro偶onym mas艂em.
  6. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy (dolna grza艂ka + termoobieg) oko艂o 50 min.

 

jab艂ecznik przygotowanie

 

SMACZNEGO!