Porządki w kuchni 7


Kuchnia jest najbardziej narażona na rozwój bakterii i różnych żyjątek ;), dlatego tak ważne jest codzienne sprzątanie tego pomieszczenia. W kuchni nie trudno jest o bałagan, który powstaje w skutek gotowania, ale żeby było pysznie, musi być czysto

Warto raz na jakiś czas zająć się tym pomieszczeniem “dogłębnie”, a nie po macoszemu. Poniżej znajdziecie czynności, które powinno się przy takich większych porządkach wykonywać, oczywiście w określonej kolejności.

uporządkowany dom

odgruzowanie

  • tak jak przy każdym pomieszczeniu zaczynamy od usunięciu niepotrzebnych rzeczy, które mogą nam przeszkadzać w sprzątaniu, oraz omiatamy/odkurzamy sufit i zakamarki z pajęczyn i kurzu; umyj żyrandol,
  • umyj górę wiszących szafek i rozłóż tam stare gazety- w ten sposób nie będziesz musiała szorować tego siedliska kurzu i tłuszczu, tylko co jakiś czas wymienisz gazety na nowe ;),
  • odsuń szafki stojące, odkurz, umyj i odtłuść przestrzeń za nimi, oraz wyszoruj kafelki,
  • przejrzyj zawartość każdej szafki, wyrzuć niepotrzebne lub zużyte/ popsute rzeczy, a szafki wymyj w środku i na zewnątrz wodą z octem; wytrzyj do sucha i na nowo poukładaj garnki itd.,
  • przetrzyj ściany i umyj kafelki, wytrzyj do sucha,
  • rozmroź lodówkę, umyj ją i zdezynfekuj, 
  • wyczyść piekarnik, zmywarkę i przetrzyj  każdy sprzęt wilgotną ściereczką z mikrofibry, nie zapomnij odkamienić ekspresu i czajnika!
  • odkurz podłogę i umyj.

dobra rada 

Takie gruntowne porządki w kuchni to idealny moment, aby sporządzić listę produktów i przypraw, których nam brakuje!

 

porządki w kuchni

 

organizacja

Ułatwisz sobie pracę w kuchni, jeżeli będziesz trzymać tam tylko przydatne rzeczy w tym pomieszczeniu!

Małe rzeczy takie jak korkociągi, otwieracz do konserw czy sztućce umieść w szufladach, a większe sprzęty pochowaj w szafkach. Aby gotowanie sprawiało nam przyjemność, zadbajmy o swoje stanowisko pracy, aby było wolne od niepotrzebnych przedmiotów, a zarazem zapewniające łatwy dostęp do wszystkiego co w danej chwili będzie ci potrzebne.

strefy kuchenne

  1. strefa przygotowaniamuszą się tu znaleźć miski, sztućce, przydatne sprzęty kuchenne i podstawowe produkty takie jak olej czy ocet. Akcesoria kuchenne nie powinny leżeć na blacie, tylko pochowane w szafkach najbliżej strefy przygotowania.
  2. strefa gotowaniakuchenka, garnki, patelnie, blachy do pieczenia itp.
  3. strefa zmywania i czyszczenia– ze zlewem, koszem na śmieci i środkami czystości,
  4. strefa zapasów– tu przechowujemy trwałe produkty, jak również jedzenie w lodówce,
  5. strefa przechowywania miejsce na talerze, kubki, pojemniki itd.

 

Teraz wystarczy dbać o porządek na bieżąco 😉