owsiane babeczki z bananem, ananasem i gorzką czekoladą 6


Pyszne owsiane babeczki z dodatkiem bananów, ananasa i gorzkiej czekolady, mniammmmmm…. Zdrowa alternatywa dla ciastka do kawy ;).

Od razu ostrzegam, zróbcie z podwójnej porcji! Znikają w oka mgnieniu i są banalnie proste w przygotowaniu ;).

Składniki na około 16 babeczek:

  • 2/3 szklanka mąki razowej/pszennej,
  • 1 szklanka zmielonych na proszek płatków owsianych,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 1/4 świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę,
  • 3 dojrzałe, średnie banany,
  • pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki oleju lnianego.

Suche składniki wymieszać razem, w drugiej misce rozgnieść na papkę banany, dodać drobno posiekaną  czekoladę, ananasa i olej lniany. Jajka ubić. Połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć do foremek ( wypełniając je w 2/3 wysokości) i piec przez 20-25 minut w 165 st.

Smacznego! 😀